Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Η Κύπρος στο προσκήνιο...

Χαμένες πατρίδες... Χαμένες ψυχές... Χαμένες ταυτότητες... Χαμένες ελπίδες...

Απόγονος Μικρασιατών, δε θα μπορούσα να μείνω αδιάφορος από τη χθεσινοβραδινή εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα με θέμα την "προδοσία της Κύπρου".

Όχι μόνο για το ουσιαστικό "προδοσία", αλλά κυρίως για τον πόνο του ξεριζωμού. Βλέπετε, εγώ δε τον έζησα προσωπικά, αλλά με μία σμυρνιά "βάβω*" και συνοδευόμενος από τις διηγήσεις και την πίκρα της, αναμφισβήτητα είναι σα να την έζησα την καταστροφή.

Δε θα μείνω στο θέμα της Μικράς Ασίας. Αυτό (μαζί με πολλά από όσα μου έιχε πει η γιαγιά μου) σε κάποια άλλη ανάρτηση. Θα μείνω στη χθεσινή εκπομπή.

Ο τίτλος της εκπομπής σαφής. Τα όσα θα λέγονταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι κάποιες αλήθειες, που πρώτη φορά άκουσα και κάποιες διαπιστώσεις, που δεν είχα φανταστεί.

Ίσως η πιο συγκλονιστική αλήθεια να είναι η εξής: Οι "φίλοι" μας οι Αμερικάνοι για ακόμα μία φορά μας εκμεταλλεύτηκαν. Σιγά το νέο θα μου πείτε! Το θέμα είναι, πως σε εκείνη την περίπτωση έγινε κάτι, το οποίο πολλοί δεν ξέρουμε και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν στο πάνελ χθες. Μάθετε, λοιπόν, πως οι "φίλοι" μας είχαν εγγυηθεί ότι σε περίπτωση ανατροπής του Μακάριου, οι τουρκικές δυνάμεις δεν πρόκειται να επιτεθούν...

Ο Kissinger είχε βεβαιώσει τον Ιωαννίδη (κεφαλή του καθεστώτος τότε μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου), πως εάν η Ελλάδα βοηθήσει στην ανατροπή του ισχυρού άντρα της Κύπρου, οι Τούρκοι δε θα κάνουν καμμία επιθετική - στρατιωτική κίνηση. Ο Ιωαννίδης, έτσι, επαναπαύθηκε κι ασχολήθηκε με την ανατροπή του Μακάριου και την εύνοια των Η.Π.Α..

Τί κι αν 2 μήνες πριν την επίθεση των Τούρκων, οι Έλληνες είχαν αρχίσει να βλέπουν περίεργες στρατιωτικές κινήσεις.. Τί κι αν η κατάσταση στους "απλούς" πολίτες και στρατιωτικούς φαινόταν έκκρυθμη.. Ο Ιωαννίδης, ήσυχος από τις διαβεβαιώσεις των αμερικανών, θεώρησε πως όλη αυτή η κινητικότητα οφείλεται σε μία στρατιωτική άσκηση των Τούρκων, προγραμματισμένη από καιρό...

Προγραμματισμένη από καιρό ήταν σίγουρα. Όχι, όμως, η άσκηση, αλλά η εισβολή...

Ξέχασα να Σας πω, για ποιό λόγο έπρεπε να "πέσει" ο Μακάριος! Απλά επειδή δεν ακολουθούσε την ιδεολογία των Η.Π.Α.! Απλά, επειδή ήταν εκ πεποιθήσεως αριστερός και στήριζε την Σοβιετική Ένωση! Δεν είχε κάνει οποιαδήποτε κίνηση υπέρ του ενός ή του αλλού, αλλά τα πιστεύω του ήταν κομμουνιστικά κι αυτό τον στοχοποιούσε και τον καθιστούσε επικίνδυνο. Μην ξεχνάμε.. Τότε έιχες δύο επίλογές: ήσουν με τις Η.Π.Α. ή ήσουν εχθρός τους! Ψυχρός πόλεμος, βλέπετε. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, είχε κατηγορηθεί ο Μακάριος ότι θα κάνει την Κύπρο "δεύτερη Κούβα"!

"Προδοσία", λοιπόν... Δυστυχώς, ο Ιωαννίδης δεν είδε την προδοσία... Την προδοσία από τους Αμερικανούς! Εκείνος θεώρησε δεδομένο, πως είμαστε σε θέση ισχύος κι εύνοιας μετά την πτώση του Μακάριου, αλλά πόσο λάθος είχε!

Μετά έγινε λόγος για τα 15 ελληνικά μεταγωγικά, που έσπευσαν για βοήθεια της Ελ.Δυ.Κ.. Από τα 15 έφτασαν 13 (2 προσγειώθηκαν στη Ρόδο, λόγω "αποπροσανατολισμού". Σύμπτωση: Τα 2 που προσγειώθηκαν στο ακριτικό Νησί τα κυβερνούσαν οι επικεφαλείς του σχηματισμού! Οπότε τα υπόλοιπα 13 πετούσαν χωρίς τον αρχηγό του σχηματισμού...). Από τα 13 προσγειώθηκαν τα 12. Ένα μεταγωγικό γεμάτο καταδρομείς καταρρίφθηκε από "φίλια" κυπριακά πυρά... Μόσος ένας επιζών. Σε ερώτηση που έγινε στον χειριστή του αντιεροπορικού, που κατέρριψε το ελληνικό μεταγωγικό, για το αν ήξεραν ότι τα αεροπλάνα ήταν ελληνικά, απάντησε, πως οι οδηγίες τους ήταν για μεγίστη προσοχή εκείνο το β΄ραδυ, επειδή περίμεναν τουρκική επίθεση για κατάληψη του αεροδρομίου...

Βέβαια σύμφωνα με τα εδώ απόρρητα αρχεία, είχε σταλεί 2 φορές ενημέρωσηγια την άφιξη των Ελλήνων περί της 2ας πρωινής κι έγινε και μία τρίτη (τηλεφωνική) ενημέρωση από την Ελ.δυ.Κ. όταν ξεκίνησε το σφυροκόπημα των αεροσκαφών από τους κυπρίους, αλλά εις μάτην...

461 στρατιώτες της Ελ.Δυ.Κ. νεκροί στο σύνολο.... Τραγωδία! Αιτία: η έλληνες φαντάροι δεν είχαν λάβει τις θέσεις τους πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, μιας και δεν έιχαν τέτοιες εντολές, αφού όλοι είχαν πειστεί απο τους Αμερικανούς. Δολοφονήθηκαν στο μεγαλύτερό τους ποσοστό στην προσπάθειά τους να λάβουν τις προγραμματισμένες θέσεις πολέμου... Οι περισσότεροι από αέρος.

Αυτές οι αλήθειες είναι εντυπωσιακές, αν το καλοσκεφτούμε... Η τραγική διαπίστωση ήταν άλλη.

Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε με μία αποστολή σε ένα τουρκοκρατούμενο (πλέον) χωριό. Τουλάχιστον 5.000 έλληνες ζούσαν εκεί προ της εισβολής. Σήμερα μετά βίας 250! 250 ήρωες, που δε δέχτηκαν να εγκαταλείψουν τα χώματά τους και πολεμούν καθημερινά εδώ και 34 χρόνια... Όλο το χωριό, βέβαια, φέρει αναρτημένες σχεδόν παντού τις Τουρκικές και Τουρκοκυπριακές σημαίες...

Τραγική διαπίστωση.... Τόσοι Έλληνες ξεριζωμένοι για το τίποτα. Η τουρκική προπαγάνδα και τρομοκρατία για ακόμα μία φορά λειτούργησε εξαιρετικά! Όπως και στο Φανάρι, Έλληνας ούτε για δείγμα κι όλα με τάξη κι ασφάλεια! Βλέπετε... Δεν είναι όλοι δημοκράτες, όπως εμείς.

Με τον τουρκικό τρόπο δεν υπάρχει κι ο φόβος αυτονόμησης λόγω μειονότητας. Έξυπνοι... Πολύ έξυπνοι οι Τούρκοι!

Άλλη μία διαπίστωση: 60 έλληνες στρατιώτες "χάθηκαν" από κυπριακά πυρά. Από ελληνικά πυρά... Μία μικρή κοινωνία χάθηκε από ένα "λάθος"...

Τελικά το έθνος μας πήγε μπροστά μόνο όταν στηρίχθηκε στις δικές του πλάτες. Πόσο μίκρες κι αδύναμες έχουν γίνει, φίλοι μου....

Μετά τιμής

* βάβω = γιαγιά

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Αν δεν έχεις όχημα...

Μετά από ένα βροχερό (κατά διαστήματα) κι υγρό (συνέχεια) Παρασκευοσαββατοκύριακο (ΠΣΚ.. μην ξεχνάμε και τη θητεία μας) έκανα μερικές χρήσιμες διαπιστώσεις:

- Είναι ωραία η Αθήνα, όταν βρέχει... Μαζεύονται όλοι σπίτια τους, οι δρόμοι είναι άδειοι, η ατμόσφαιρα καθαρή, η διάθεση προσπαθεί να ζεστάνει το σώμα... Μου αρέσει η βροχή. Περιέργως μου ανεβάζει την ψυχολογία.

- Η βροχή ανοίγει την όρεξη! Το τι έφαγα αυτό το τριήμερο δεν περιγράφεται και πολύ πιθανόν δεν τρώγεται! Για να δικαιολογήσω τον εαυτό μου ανέτρεξα στο National Geographic και στο Animal Planet! Ο οργανισμός μου ζητούσε απεγνωσμένα λίπος, ώστε να ανταπεξέλθει στο ψύχος (15 βαθμούς είχαμε)!! Έτσι το "τροφοδότησα" με κεμπάπ, τηγανιτές πατάτες, απάκια, κολοκυθοκεφτέδες, hot-dogs... Σας ορκίζομαι, πως μια χαρά αντιμετώπισα το κρύο.

- Καλή και χρυσή η μοτοσυκλέτα. Είναι "λίγο" επικίνδυνη, αλλά σου αλλάζει τη διάθεση! Ακόμα και με ψιλή βροχή, κάθε διαδρομή είναι μαγευτική. Στην Αθήνα με μηχανή κάθε μέτρο είναι μία περιπέτεια! Φανταστείτε, τι είναι κάθε μέτρο στην Αττική υπό βροχήν με μία TDM... Άσκηση θάρρους!! 

- Έχει πλάκα να κοιτάς τον ουρανό πριν βγεις από το σπίτι για μία απλή βόλτα με το "μοτοσακό"! Σα να κάνεις επίκληση στον "Κυριούλη" εκεί πάνω: "Μη βρέξεις, σε παρακαλώ! Τουλάχιστον όχι πολύ..." Εμ...... ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΧΗΜΑ*!!!!!! (καταραμένο συνεργείο...)

- Όμορφο πράγμα το ποδόσφαιρο! Ειδικά αν βρίσκεσαι στο γήπεδο. Περνάει όμορφα η ώρα.. Αν κερδίζει κι η ομάδα, δε... Χαράς Ευαγγέλια! 2 ώρες ήρεμες και χαμογελαστές.

- Σας πληροφορώ, πως είναι ΤΕΛΕΙΟ να είναι "απλόχερος" ο καιρός μαζί σου! Να Σε αφήνει να κάνεις τη βόλτα Σου και να αρχίσει να ψιχαλίζει, όταν έχεις, σχεδόν, γυρίσει σπίτι. Έτσι και την υπέροχη συννεφιά απολαμβάνεις και τη βροχή χαζεύεις από τη σιγουριά και τη ζεστασιά του σπιτιού Σου.

- Το Κολωνάκι με μηχανή και ελαφριά βροχή είναι πολύ όμορφο! Βρίσκεις εύκολα θέση, κάθεσαι σε όποιο Cafe θέλεις, βλέπεις τις σταγόνες στα τζάμια, γελάς με τον κόσμο που προσπαθεί να κρυφτεί από τις ελάχιστες ψιχάλες, δε χαλάς την ψυχολογία σου με τα γνωστά "κιτς" της περιοχής... Αν δεν πέσει και ζεστη σοκολάτα από την σερβιτόρα πάνω σου, τότε όλα είναι υπέροχα...

- ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ! Αυτό χρειάζεται γενικά, αλλά ειδικά τώρα που χειμωνιάζει! Παρέα απαρτιζόμενη από πρόσωπα είναι το ιδανικό, αλλά στα "δύσκολα¨κι ένα βιβλίο ή μία εφημερίδα θα έιναι καλό υποκατάστατο!

Ας μη στεναχωριόμαστε, που φεύγουν σιγά-σιγά οι καλοκαιρινές μέρες. Έρχεται ένας όμορφος χειμώνας. Τί κι αν ξημερώνει στις 07:00 και βραδιάζει στις 19:30?!?!?! Η μέρα συνεχίζει να έχει 24 ώρες!!! Ας βρούμε το τρόπο να "βγάλουμε" κι αυτό τον χειμώνα. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι?

Προσωπικά έχω βρει το καλύτερο μπουφάν για το χειμώνα. Το καλύτερο ζεστό ρόφημα. Και Σας ενημερώνω, ως σκοπεύω να το "πιώ" μέχρι τελευταίας σταγόνας! Καλή παρέα κι άνθρωποι να με αγαπάνε! Αυτό είναι το "ζεστό" μου. Από τα πρώτα δείγματα, Σας ενημερώνω, πως με κάνει να κυκλοφορώ με κοντομάνικο, ακόμα κι αν έξω βρέχει καταρρακτωδώς!!

Σας εύχομαι καλό χειμώνα! Σας εύχομαι να βρείτε αυτό, που έχω εγώ...

Σημείωση: Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες καφεστιατορίων, όπως κλείνουν τις πόρτες.. Χειμώνιασε, κύριοι!!! Δε θα βγάλουμε εμείς χιονίστρες στις μυτούλες μας, επειδή δεν έχετε καλό εξαερισμό... Και μετά Σου λέει "Κεφαλλάρι"......

Μετά τιμής...

* Όχημα = αλουμινένια κατασκευή με 4 ρόδες (και μία ρεζέρβα, για το καλό Σας), τιμόνι, οροφή κι ηχοσύστημα! Ασφαλές κι υδατοστεγανό...