Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ... ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νωρίς μου φαίνεται, πως ξεκίνησαν οι καταλήψεις ατυή τη χρονιά... Βέβαια, δεν είναι εύκολο να θυμάμαι ακριβώς, πότε κάναμε στα χρόνια μου τέτοια επαναστατικά, αλλά πρόωρο το βλέπω.

Πολύ όμορφη χώρα η Ελλάδα! Κρατάμε όλες τις παραδόσεις με μοναδικό τρόπο. Ειδικά τις κακές.. Δε λέω, πως είναι άσχημη παράδοση η κατάληψη, αλλά... Αλλά...

Αλλά, να! Πείτε μου, πόσα σχολεία καταλαμβάνονται για κάποιο σοβαρό λόγο! Όχι για τετράγωνες τυρόπιτες ή την Diana Mentoza ως γυμνάστρια... 

Το να κάνεις κατάληψη για τους παραπάνω λόγους ή άλλους παρόμοιους, είναι σίγουρα ένα αστείο! Κι επειδή τα αστεία μας αρέσουν, το στηρίζουμε. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως είναι ένα έθιμο, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια.

Το να κάνεις κατάληψη 2 μήνες, να καταστρέφεις το σχολείο Σου (που υποτίθεται έχεις καταλάβει για "το καλό του"), να έχουμε τα γνωστά φαινόμενα βιαιοπραγιών κλπ, τότε παύει να είναι αστείο και γίνεται γελοιότητα! Για να χρησιμοποιήσω τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό.

Αν, βέβαια, το σχολείο Σου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στηρίζουμε την απόφαση κατάληψης. Όχι μόνο εμείς, αλλά (κανονικά) κι οι γονείς κι οι καθηγητές Σου. Έτσι θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον! Μία συμβουλή.. Στη δική Σου κατάληψη, ασχολήσου με τα προβλήματα του δικού Σου σχολείου. Με το να αναφέρεσαι σε θέματα προϋπολογισμού, για παράδειγμα, παύεις να ασχολείσαι με θέματα, τα οποία γνωρίζεις και δε θα μπορέσεις να συμμετάσχεις σε έναν εποικοδομητικό διάλογο...

Επειδή, αν έρθει ο Υπουργος στο σχολείο Σου και σε ρωτήσει, "γιατί θέλεις ένα νέο, σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής, παιδί μου?" σίγουρα θα έχεις πολλά να του πεις και να στηρίξεις την άποψή Σου. Αν, όμως, σε ρωτήσει με ποιό κριτήριο θέλεις 13% για την Παιδεία, αφού το ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλά πλέον, τί θα πεις?? Καλύτερα τίποτα, αλλιώς θα γελάσει πολύ κόσμος...

Προς Θεού! Είμαι υπέρ των καταλήψεων. Ακόμα κι όσων γίνονται χωρίς ουσιαστικό λόγο, μόνο και μόνο, επειδή είναι πλέον έθιμο της σχολικής κοινότητας. Κι, όπως έχουμε πει, πρέπει να στηρίζουμε τα ήθη κι έθιμά μας, επειδή αυτά μας κάνουν τόσο μοναδικό λαό.  Στην περίπτωση αδικαιολόγητων καταλήψεων, όμως, συνιστώ την σύντομη διάρκειά τους.

Στην περίπτωση καταλήψεων για σοβαρότατα θέματα, προτείνω συνεννόηση με γονείς και καθηγητές. Πρωτίστως οι γονείς Σας και δευτερευόντως οι καθηγητές Σας θέλουν το καλό Σας. Συζητήστε τα προβλήματα και σχεδιάστε μαζί την πορεία των κινητοποιήσεών Σας. Με τόσα μυαλά μαζεμένα σε έναν κοινό σκοπό, μόνο καλό μπορεί να βγει!

Οι καταλήψεις έχουν βγάλει κακό όνομα. Δε φταίτε εσείς... Φταίνε όλα όσα έχουν γίνει τόσα χρόνια υπό καθεστώτα κατάληψης ανά την Ελλάδα. Καταπολεμήστε αυτή την αντίληψη, δείχνοντας, πόσο ώριμοι είστε.

Δεν είμαι πολύ μεγαλύτερος από τους περισσότερους "καταληψίες". Μπόρώ, όμως, πλέον να αντιλαμβάνομαι και την αντίληψη των "μέσα στο προαύλιο" κι αυτή των "έξω".. Κι οι δύο είναι σωστές. Συνδιάστε τες κι όλα θα γίνουν στην εντέλεια.

Μετά τιμής