Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κατά της Ελλάδας η απόφαση της Χάγης για την ΠΓΔΜ

Καλή Σας μέρα, φίλοι μου.

Τί μου κάνετε??

Αναρωτιέμαι....

Αναρωτιέμαι, για ποιό λόγο συνεχίζουμε να μη θέλουμε να ενημερωθούμε και συνεχίζουμε να είμαστε έρμαια....

Μόλις χθες βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τη μη τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλαδάς και Σκοπίων.

Ας Σας εξηγήσω λίγο, τί σημαίνει αυτό, πρωτίστως, για να μην πάθω νευρικό κλονισμό....

Όπως όλοι περιμέναμε η απόφαση ήταν εναντίον μας.

Το ξέραμε, πως είχαμε άδικο από τη στιγμή, που ασκήσαμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο Ν.ΑΤ.Ο...

Αλλά, ορθώς, απαιτήσαμε τη μη ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, πράγμα και το οποίο πετύχαμε.

Το Δικαστήριο έκρινε, ότι δεν τηρήσαμε τα όσα είχαμε συμφωνήσει με τα Σκόπια.. Το ότι “δεν ήμασταν κύριοι”, μας είπε...

Συνοπτικά, το δικαστήριο θεωρεί πως έχει τη δικαιοδοσία να επιληφθεί της υπόθεσης, εκτιμά ότι η Ελλάδα προβάλλοντας ενστάσεις στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραβίασε τη σχετική υποχρέωση που είχε αναλάβει με την Ενδιάμεση Συμφωνία και, τέλος, απορρίπτει όλα τα άλλα αιτήματα που υπέβαλε η ΠΓΔΜ ευσχήμως παρατηρώντας ότι «θα πρέπει να τεκμαίρεται η καλή πίστη της Ελλάδας», ενώ υπογραμμίζει την αμοιβαία υποχρέωση που έχουν αναλάβει τα δύο μέρη από την Ενδιάμεση Συμφωνία, για την επίλυση του θέματος του ονόματος μέσω της διαδικασίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο στην απόφασή του σημειώνει πως η συγκεκριμένη διατύπωση (της μη προβολής ενστάσεων) ΔΕΝ συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίζει τα αιτήματα της προσφεύγουσας για ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς.

Το δικαστήριο σημειώνει, ωστόσο, ότι το ερώτημα που τέθηκε ενώπιόν του ΔΕΝ αφορούσε το αν η απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της ΠΓΔΜ είχε να κάνει με την ένσταση που πρόβαλε η Ελλάδα, αλλά το αν η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της δεν ανταποκρίθηκε προς την υποχρέωση (να μην προβάλει ενστάσεις) που προβλέπεται στο άρθρο 11 παρ.1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι «δεν είναι απαραίτητο να αποφασίσει, αν η εναγόμενη χώρα (η Ελλάδα) διατηρεί το δικαίωμα να προβάλλει ενστάσεις σε ενταξιακά αιτήματα της προσφεύγουσας σε διεθνείς οργανισμούς».

Το I.C.J. υπενθυμίζοντας επίσης, ότι η ΠΓΔΜ είχε ζητήσει στην προσφυγή της να εκδοθεί: 1) μια Δήλωση όπου θα σημειώνεται ότι «η εναγόμενη ενήργησε παράνομα» και 2) μια εντολή πως «η εναγόμενη θα πρέπει στο εξής να απέχει από κάθε ενέργεια που παραβιάζει το άρθ.11 παρ.1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», στην απόφασή του σημειώνει πως «ΔΕΝ θεωρεί απαραίτητο να ζητήσει από την εναγόμενη να απέχει από κάθε μελλοντική ενέργεια που παραβιάζει την υποχρέωσή της (όπως ορίζεται στο άρθρ.11 παρ.1), καθώς, όπως εξήγησε προηγουμένως το Δικαστήριο, «ως γενικός κανόνας, ΔΕΝ υπάρχει λόγος να εικάζεται ότι μια χώρα, η ενέργεια ή η συμπεριφορά της οποίας κρίθηκε από το Δικαστήριο λανθασμένη, θα επαναλάβει την ίδια ενέργεια ή συμπεριφορά στο μέλλον, δεδομένου ότι θα πρέπει να τεκμαίρεται η καλή της πίστη». Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο θεωρεί πως η κρίση του ότι η εναγόμενη παρέβη την υποχρέωσή της, όπως ορίζεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, «αποτελεί την κατάλληλη έκφραση ικανοποίησης».

Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι επίσης το ότι το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων στη σημαία τους, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας.


Νομίζω, πως έγιναν λίγο πιο απλά τα πράγματα....

Εύχομαι να Σας βοήθησα και να μην παίρνετε φόρα κατηγορώντας, δημιουργώντας εχθρούς και βρίζοντας επί δικαίων κι αδίκων.

Επίσης δεν είναι κακό να διαβάσετε:

- http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/12/2011_417334
- http://www.icj-cij.org/docket/files/142/16827.pdf

Σημείωση: Σταματήστε να είστε πρόβατα προς σφαγήν.... Κρίμα είναι

Μετά τιμής,

Δημητριάδης Γιάννης