Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

E.F.R. + DAN's Oxygen Provider @ Diving Store, Athens

Όταν το καλοκαίρι του 2010 αποφάσισα να κάνω μαθήματα καταδύσεων, σίγουρα δεν περίμενα όλες τις εξελίξεις, που έχουν ακολουθήσει…

Για την εμπειρία αυτή καθώς και για την ευτυχία του να βρίσκεσαι σε ένα Καταδυτικό Κέντρο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ θα Σας μιλήσω σύντομα!

Σήμερα θα ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Πόσες φορές δε Σας έχει τύχει να μείνετε άφωνοι από κάτι, που ενώ το έχετε κάνει ή δει αρκετές φορές, ξαφνικά βλέπετε την ίδια κατάσταση από άλλη οπτική γωνία κι αλλάζουν τα πάντα??

Αυτό μου συνέβη χθες!!

Έβλεπα στην τηλεόραση χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ μία σειρά, η οποία ασχολείται με πραγματικά περιστατικά των Επειγόντων Περιστατικών.

Παρακολουθούσα με σχετικό ενδιαφέρον, μέχρις ότου συνέλλαβα τον εαυτό μου να μπορεί να καταλάβει τις αντιδράσεις των γιατρών ( μέχρι ενός σημείου, βέβαια )!

Παλαιότερα την ίδια σειρά την παρακολουθούσα με ενδιαφέρον, επειδή απλά μου άρεσε.

Χθες, όμως, δεν ήταν το ίδιο…

Την έβλεπα με τόσο άγχος…

Παρακολουθούσα την εξέλιξη κάθε περιστατικού κι ήξερα για ποιό λόγο συμβαίνουν κάποια πράγματα!

Είχα καθηλωθεί…

Ειδικά μία περίπτωση μιας οικογένειας με είχε συνεπάρει!

Μπαμπάς, μαμά και κόρη πήγαν στα Επείγοντα Περιστατικά με 3 διαφορετικά συμπτώματα…

Ο μπαμπάς είχε έντονους στηθαγχικούς πόνους, η μαμά παντελή ψυχολογική σύγχυση και μετά από λίγο η κόρη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε βαθύ κώμα.

Παρακολουθούσα με απίστευτο ενδιαφέρον το άγχος του γιατρού να καταλάβει την αιτία των προβλημάτων, ώστε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά..

Έψαχνα κι εγώ μέσα στο μυαλό μου να βρω το λόγο!!

Η αιτία ήταν το αναμμένο αυτοκίνητο στο γκαράζ της οικογένειας!

Ένα αυτοκίνητο παράγει κατά τη λειτουργία του μονοξείδιο του άνθρακα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο και πολύ τοξικό αέριο. Εισπνεόμενο αντικαθιστά το οξυγόνο στους πνεύμονες μας κι οδηγεί σε δηλητηρίαση. Βλάπτει, δηλαδή, όσα αγγεία χρησιμοποιούν οξυγόνο, εμποδίζοντας τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, όπως και τη χρησιμοποίησή του από τα κύτταρα.

Τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα αφορούν ανθρακωρύχους, οδηγούς οχημάτων που κοιμούνται μέσα σε αυτά με αναμμένη μηχανή, επισκευές οχημάτων που γίνονται μέσα σε κλειστά γκαράζ, συσκευές οικιακής θέρμανσης όπως μαγκάλι, τζάκι η σόμπα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, πυρκαγιές, αλλά και απόπειρες αυτοκτονίας.

Ενδείξεις εισπνοής αζώτου είναι: η ακανόνιστη αναπνοή, ο ακανόνιστος σφυγμός, οι στηθαγχικοί πόνοι, η σύγχυση σκέψης, διάφορες νευρολογικές διαταραχές, το έντονο κόκκινο χρώμα του δέρματος, το κώμα και, φυσικά, ο θάνατος

Σε σοβαρές περιπτώσεις ( κώμα ) η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η μεταφορά του ασθενή σε υπερβαρικό θάλαμο, ώστε το θύμα να αναρρώσει με χρήση υπερβαρικού οξυγόνου.

Το Υπερβαρικό Οξυγόνο ενεργεί με διαφορετικούς τρόπους σ’ αυτή την περίπτωση:

1. Το επιπλέον οξυγόνο βοηθά στην απομάκρυνση του άνθρακα από τα κύτταρα και το αίμα, ώστε να το αποβάλλει ο ασθενής με την εκπνοή ή να καταστραφεί μέσα στο σώμα.

2. Το επιπλέον οξυγόνο φτάνει στα κύτταρα για να επανορθώσει τη βλάβη η οποία προκλήθηκε από τον άνθρακα.

3. Η επιπλέον πίεση μειώνει το οίδημα στους κατεστραμμένους ιστούς.

Ο κύριος στόχος της Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας στη δηλητηρίαση από άνθρακα είναι να εμποδίσει τις μακροχρόνιες επιδράσεις του άνθρακα, όπως είναι τα προβλήματα μνήμης και οι δυσκολίες στην ισορροπία και στο συντονισμό κινήσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ασθενή να επανέλθει συντομότερα απ’ ότι με θεραπεία με ατμοσφαιρικό οξυγόνο.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί ακόμη και να σώσει ζωές σε μερικές περιπτώσεις.

Κι όμως….

Όλα αυτά τα κατάλαβα κι είχαν νόημα, πλέον!!

Μετά από τα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών ( Emergency First Response ) και Παροχέα Οξυγόνου ( DAN’s Oxygen Provider ) μπορούσα να καταλάβω και την ασθένεια και τη θεραπεία..

Ήταν όλα τόσο μα τόσο λογικά!!

Απίστευτο...

Σίγουρα, όταν έκανα τα «σχολεία» αυτά ήξερα τη χρησιμότητά τους. Ήξερα, πως θα μπορούσα να βοηθήσω αποτελεσματικότερα κάποιον σε περίπτωση ανάγκης.

Δεν ήξερα, όμως, πως όσα έμαθα θα ήταν τόσο πραγματικά..

Ακόμα και το κλασσικό “ Στάσου – Σκέψου – Ενέργησε “, στο οποίο επέμεναν οι εκπαιδευτές μου και τα βιβλία, χρησιμοποιείται στο ακέραιο σε πραγματικές συνθήκες.

Χθες το βράδυ εντυπωσιάστηκα…

Όχι μόνο με τις γνώσεις και τις δυνατότητες, που σου δίνει κάποιο «σχολείο» τέτοιου είδους, αλλά με το πώς αλλάζει η οπτική γωνία των πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου και τη συλλογή γνώσεων κι εμπειριών…

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση τέτοιων σεμιναρίων.

Για Εσάς, την οικογένειά Σας, τον κοινωνικό Σας περίγυρο, τον κάθε έναν από εμάς…

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Diving Store, τον Δημήτρη Κοντογιάννη ( εκπαιδευτής E.F.R. ) και τον Σπύρο Ξένο ( εκπαιδευτή DAN’s Oxygen Provider ) για όσα έχουν κάνει για μένα.

Μετά τιμής…