Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Κίνα - Ελλάδα, σημειώσατε Χ2

Καλησπέρα, φίλοι μου!

Τα μάθατε τα νέα?! Τείνουμε να φτάσουμε την συμπαθέστατη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας!! Όχι, όχι... Όχι σε πληθυσμό, οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανική ευημερία ή πυρηνική ενέργεια! Φυσικά σε τίποτα τέτοιο..

Είναι γνωστό, πως στην Κίνα το Διαδίκτυο υπόκειται σε κρατικό έλεγχο. Εν ολίγοις, ο χρήστης δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρκετά Sites, τα οποία έχουν "κοπεί" από την κυβέρνηση.

Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι... Είτε ότι δυσφημίζουν τη χώρα, είτε ότι είναι άσεμνα...

Έχουμε, δηλαδή, ένα είδος λογοκρισίας. Και μάλιστα τεχνολογικά προηγμένης, αφού φιμώνεται το ίδιο το Διαδίκτυο. Κάτι εξαιρετικά περίπλοκο, εν συγκρίσει με τη φίμωση του γραπτού (για παράδειγμα) τύπου της Κίνας.

Χθες είδα, λοιπόν, το νομοσχέδιο, που προτίθεται να οδηγηθεί στη Βουλή προς ψηφοφορία. Εντυπωσιάστηκα!!

Τί προβλέπει το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με διάφορες πηγές (όπως το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης)??

1. Κάθε blog να καταθέτει τα στοιχεία τού υπεύθυνου του στο Εθνικό ΣυμβούλιοΡαδιοτηλεόρασης (η σε κάποια άλλη αρχή πού ενδεχομένως να συσταθεί) , τα οποία θα δίνονται στους θιγόμενους, οι οποίοι θα προσφεύγουν στο Ε.Σ.Ρ.

2. Να ισχύσει ο νόμος στο διαδίκτυο, όπως ισχύει σε εφημερίδες-τηλεοράσεις-περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Αυτά για αρχή... Να πω την αλήθεια μου είμαι λίγο προβληματισμένος...

Σιγουρά δεν είναι κι ό,τι καλύτερο ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Αλλά από την άλλη δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να θίγονται άνθρωποι μέσω ενός Blog ("Ιστολογίου" ελληνιστί), με τη σιγουριά που προσφέρει η ανωνυμία του Διαδικτύου.

Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος προστασίας των θιγομένων από κάποιες αναρτήσεις... Όπως εγώ θα κινούμουν ποινικά ενάντια σε κάποιον, ο οποίος θα έλεγε κάτι προσβλητικό και ψευδές για μένα, και θα τον κατηγορούσα για "προσβολή προσωπικότητας" ή για "συκοφαντική δυσφήμιση" ή ακόμα και για "ψυχική οδύνη" στην "πραγματική ζωή", το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και για όσους προκαλούν μέσω των Ιστολογίων...

Τη γνώμη του μπορεί ο καθένας να την πει ελεύθερα... Με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο.

Αν θέλει να επιτεθεί "εγγράφως" σε κάποιον, καλό θα είναι να έχει στοιχεία ή αποδείξεις.. Μία ισχυρή επιχειρηματολογία δε φτάνει...

Το να "χρεωθούν" τα Blogs σε άτομα, είναι κάτι δύσκολο και προκλητικό. Το να είναι ο ιδιοκτήτης του blog υπέυθυνος ή συνυπεύθυνος για τα όσα γράφονται σε αυτό έιναι εντελώς ουτοπικό.

Το ιδιανικό θα ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής του Ιστολογίου να προσέχει τις δημοσιεύσεις του καθώς και τα σχόλια των επισκεπτών του, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.

Καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του και καθένας έχει το δικαίωμα του αντίλογου. Και τα δύο, όμως, πρέπει να γίνονται τεκμηριωμένα και κόσμια...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει οι "ψευτόμαγκες" του διαδικτύου να σταματήσουν να βρίσκουν κάλυψη πίσω από μία οθόνη και μία ηλεκτρονική διεύθυνση αμφιβόλου πιστότητας...

Για το τέλος άφησα το καλύτερο: Στην Ελλάδα ζούμε, φίλοι μου. Ακόμα κι αν ψηφιστεί ο νόμος, το πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να καταστρατηγηθεί και τότε.... Θα γεμίσουν οι φυλακές με "εγκληματίες"........

Μετά τιμής