Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Λεξικό Εννοιών

Συνεχίζω, επειδή μου άρεσε η ετυμολογική ανάλυση...

Για τέλος, είπα, να Σας δώσω 3-4 έννοιες χρήσιμες στη σημερινή εποχή..

Να τις χρησιμοποιείτε και να αισθάνεστε καλύτερα!!

1. Άσυλο Άγνοιας

Στα λατινικά Asylum ignorantiae , γνωστό κι ως "το ιερό της άγνοιας".

Έκφραση, που χρησιμοποιείται για να αθωώσει κάποιον, ο οποίος εξέφρασε κάποια γνώμη σχετικά με ένα θέμα, στο οποίο είχε σχετική άγνοια.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία, δε μπορείς να κατηγορήσεις ευθέως κάποιον για μία ανακριβή ή λανθασμένη άποψη ενός θέματος από τη στιγμή, που δε γνώριζε επακριβώς το θέμα αυτό.

Δημοκρατικότατη έκφραση, αφού επιτρέπει την έκφραση γνώμης ακόμα και με ελλιπή γνώση των δεδομένων.

2. Καλλιεργούμενη άγνοια

Στα λατινικά Ignorantia Affectata, ειπωμένη από τον Aquinas.

Τη χρησιμοποιούμε, συνήθως, για να χαρακτηρίσουμε τη μέθοδο απόκρυψης της πλήρους εικόνας, η οποία χρησιμοποιείται από ανθρώπους ή καθεστώτα...

Μέσα στην άγνοια αυτή, δεν καταφέρνουμε να έχουμε την απόλυτη εικόνα της πραγματικότητας με αποτέλεσμα να κατευθυνόμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Σπανίως χρησιμοποιείται και για να εκφράσει την εσκεμμένη "εθελοτυφλία" κάποιου, ώστε να δικαιολογεί πράξεις και καταστάσεις, εισερχόμενος με τη μέθοδο αυτή στο Άσυλο της Άγνοιας

3. Το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου

Έννοια της Ποινικής Δικονομίας.

Το τεκμήριο αθωότητας καθιερώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 στο άρθρο 9. Σήμερα κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το τεκμήριο αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η Πολιτεία μέσω των οργάνων της οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του. Απόρροια του τεκμηρίου αθωότητας είναι η αρχή της επιείκειας προς τον κατηγορούμενο. Η αρχή αυτή επιβάλλει το δικαστήριο εν αμφιβολία να αποφανθεί υπέρ του κατηγορουμένου (in dubio pro reo).

(πηγή: wikipedia)

Όλοι μας θεωρούμαστε αθώοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Μέχρι την "εκδίκαση" μίας υπόθεσης, επιτρέπεται να ονομαζόμαστε "φερόμενοι ως δράστες" της πράξης, αλλά ουχί "ένοχοι"

4. Αθώωση λόγω αμφιβολιών

Έννοια της Ποινικής Δικονομίας.

Το τεκμήριο αθωότητας σε περίπτωση της ύπαρξης παραμικρής υποψίας αμφιβολιών ως προς την ορθότητα ή την πλήρη κατανόηση των γεγονότων.

Στην περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο δεν είναι βέβαιο για την ορθότητα γεγονότων, των καταστάσεων ή των προθέσεων του κατηγορουμένου, προτιμάται η αθώωσή του παρά μιά κακοδικία.

5. Κακοδικία ή αδικοκρισία

Έννοια της Ποινικής Δικονομίας.

Η δικαστική απόφαση που δε συμφωνεί με τους νόμους ή το δίκαιο

Μετά τιμής

Δεν υπάρχουν σχόλια: