Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Μιας κι ηρεμίσαμε λίγο από τους σεισμούς, δαγκώνω και τη γλώσσα μου ταυτόχρονα, είπα να δημοσιεύσω κάτι ενδιαφέρον.

http://www.gein.noa.gr/services/monthly-list.html

Δείτε προσεκτικά την παραπάνω σελίδα. Είναι ο ιστότοπος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Σε αυτή καταγράφονται οι σεισμοί της περιόδου από 01 Σεπτεμβρίου έως και 05 Νοεμβρίου 2008.

Τρομάζει το πλήθος τους... Ούτε να τους μετρήσω  προσπάθησα και, για να Σας πω την αλήθεια, ούτεθέλω να μάθω το πλήθος τους. Κάποιες παρατηρήσεις γίνονται, όμως. Ακόμα κι αν δεν είσαι ειδικός!

Το μέγεθος των σεισμών κυμαίνεται από το 1,2 της κλίμακας Ρίχτερ μέχρι το 4,6 της ίδιας κλίμακας, που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου κι ώρα 19:29 GMT. Το εστιακό βάθος ποικίλει από τα 2 μέχρι τα 169 χιλιόμετρα.

Η γεωγραφική κατανομή των σεισμών αγγίζει σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια (όσον αφορά το επίκεντρο) κι αρκετοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική..

Σεισμογενής περιοχή η χώρα μας. Αυτό το ξέραμε. Σίγουρα, όμως, δεν ξέρουμε πόσοι σεισμοί γίνονται κάθε μέρα... Μικροί στην πλειοψηφία τους (όσο "μικρός" μπορεί να χαρακτηριστεί ένας σεισμός), αλλά δεν παύει ο αριθμός τους να σοκάρει.

Δε το λέω με την έννοια της τρομοκρατίας. Άλλωστε, προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το σεισμό. Τον δέχομαι ήρεμα, σχεδόν μοιρολατρικά... Σε κάθε "κούνημά¨του συνειδητοποιώ τη δύναμη της φύσης και το "τέρας" που κρύβεται μέσα της!

Αυτό που μου προκάλεσε περισσότερη εντύπωση είναι, πως ο Εγκέλαδος δεν απεργεί ποτέ! Δεν υπάρχει μέρα χωρις σεισμική δραστηριότητα. Πραγματικά φανταστικό!!

Κλείνω με μία ευχή... Μακάρι να μην ξαναζήσουμε ΠΟΤΕ τις στιγμές του 1999. Μακάρι ο Εγκέλαδος να "ξυπνάει" μόνο για να μας εμφανίσει τις δυνάμεις της φύσης κι όχι για να μας προκαλέσει κακό...

Σημείωση: Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων των καλουμένων Τιτάνων γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε.

Ετυμολογικά ο Εγκέλαδος μάλλον αποτελεί σύντμηση (έγκειμαι + λας), που σημαίνει ο εγκατεστημένος στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης.

Μετά τιμής

Δεν υπάρχουν σχόλια: